Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft maandag een punt gezet achter de samenwerking tussen zijn partij Yisrael Beiteinu en de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu.

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz maandag.

De twee vlogen elkaar de afgelopen dagen geregeld in de haren over de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners en de raketbeschietingen uit Gaza.

Lieberman en minister van Economie Naftali Bennett willen dat Israël een grote operatie begint in Gaza en uitten de afgelopen dagen openlijk kritiek op hun eigen regering. Dit kwam de twee maandag op kritiek van Netanyahu te staan.

"Op dit soort momenten moeten we het hoofd koel houden en verantwoordelijk reageren", zei Netanyahu, die er aan toevoegde dat er geen "opruiende" retoriek moet worden gebezigd. Waar Lieberman en Bennett bij zaten zei de premier dat degenen die hem bekritiseren "onverantwoordelijk handelen en dat doen voor politiek gewin".

Dit liet Lieberman niet over zijn kant gaan. "Jij bent degene die na de begrafenis van de tieners een persconferentie hield (...) en inhoudsloze slogans riep", beet de buitenlandminister Netanyahu toe.

"Wat ik zeg over Gaza en Israëlische Arabieren zeg ik al jaren tegen mijn achterban", aldus Lieberman. "Jij hebt beloofd een flinke tik uit te delen aan Hamas, maar daar is niets van terechtgekomen en ze beschieten nog altijd burgers."

Camera's

Netanyahu betichtte zijn minister ervan liever voor de camera's te staan dan naar kabinetsbesprekingen te komen. "Jij moet eerst maar eens naar kabinetsvergaderingen komen, en daarna pas in de media over het regeringsbeleid praten." Lieberman was echter niet onder de indruk van de kritiek.

"Zet me niet op een scorebord", zei hij. "Ik was in Duitsland voor een politiek bezoek en ik kwam meteen terug toen ik hoorde dat de lichamen van de ontvoerde tieners waren gevonden, dus ik heb één kabinetsbespreking gemist. Ik kan tenminste niet beschuldigd worden van het lekken van informatie uit een kabinetsvergadering."

Zetels

Likud sloeg voor de vorige verkiezingen de handen ineen met Yisrael Beiteinu. De partijen sleepten samen 31 van de 120 zetels in de Knesset in de wacht.

De partij van Lieberman, de uiterst rechtse Yisrael Beitenu, blijft wel deel uitmaken van de regering. Volgens Lieberman zijn de meningsverschillen tussen hem en de premier de afgelopen tijd fundamenteel van karakter geworden.

Mogelijk is de breuk een poging van Lieberman om zich verder naar rechts van Likud te positioneren en zo kiezers terug te winnen die bij de laatste parlementsverkiezingen stemden op de nieuwe nationalistische partij Het Joodse Huis van oud-ICT-ondernemer Naftali Bennett.

Hoe de dood van 3 tieners de verhoudingen tussen Israël en de Palestijnen verder op scherp zet