Meer dan zestig vrouwen en meisjes zijn in Nigeria ontsnapt uit handen van de terreurgroep Boko Haram. De vrouwen werden vorige maand ontvoerd in de regio Damboa in het noordoosten van het Afrikaanse land.

''Waarschijnlijk hebben ze de moedige stap genomen om hun hielen te lichten toen de opstandelingen in groten getale hun kamp verlieten om Damboa aan te vallen'', aldus Hassan Mohammed van een lokale militie.

Hij liet weten dat 63 vrouwen en meisjes weer vrij zijn. Boko Haram ontvoerde in juni 91 mensen uit de dorpen Kumanza, Yaga en Dagu.

Meer dan tweehonderd schoolmeisjes die de islamitische terreurgroep in april ontvoerde, zitten nog vast. Ondanks hulp van westerse landen om ze terug te vinden, ontbreekt ieder spoor van de meisjes.

Ontvoering

De hele wereld viel over de ontvoering van de schoolmeisjes in Chibok in de deelstaat Borno, waar ook Damboa ligt. Onder anderen de Amerikaanse first lady Michelle Obama liet zich vastleggen met de slogan Bring back our girls (breng onze meisjes terug). Boko Haram eist vrijlating van gevangen strijders en hun familieleden in ruil voor vrijlating van de leerlingen.

Boko Haram is opgericht in 2002 en voert sinds 2009 een militaire strijd voor een islamitische staat in Nigeria. Door aanvallen op dorpen en bomaanslagen zijn duizenden doden gevallen. De groepering is vooral actief in het noordoosten van het land, maar ook in de hoofdstad Abuja zijn aanslagen geweest.

Vier dingen die u moet weten over Boko Haram