Ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft zich maandag uitgelaten over de nieuwe spionagerel tussen Duitsland en de Verenigde Staten (VS). Ze noemt die beschuldigingen "serieus".

Dat zei ze maandag in Peking tijdens een bezoek aan China.

Vrijdag werd bekend dat een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND is opgepakt, omdat hij in het geheim zou hebben gewerkt voor de VS.

Als de VS inderdaad Duitsland op die manier heeft gevolgd, dan is dat volgens Merkel in strijd met hoe een samenwerking tussen bondgenoten hoort te zijn.

Zondag uitte de Duitse president Joachim Gauck al zijn onvrede over de zaak. Hij noemde de activiteiten een "spel met de vriendschap en de verbondenheid". De VS hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

NSA-commissie

Een 31-jarige Duitser heeft volgens diverse Duitse media voor de VS in Berlijn de speciale commissie bespioneerd die onderzoek deed naar de omstreden activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Duitsland. Hij werd woensdag aangehouden.

De Duitse veiligheidsdienst vreesde al dat leden van de NSA-commissie een prooi konden worden van buitenlandse spionage. Daarom kregen ze speciale mobiele telefoons waarmee ze gecodeerd met elkaar konden communiceren.

Vorige maand werd bekend dat de Duitse justitie onderzoek gaat doen naar het afluisteren van de mobiele telefoon van Merkel. Dat kwam vorig jaar aan het licht door onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionagepraktijken van NSA.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft na de affaire beloofd dat bevriende regeringsleiders niet meer worden afgeluisterd.

Bekijk de toespraak van Merkel: