De humanitaire hulpverlening kan beter. Dat stelt Artsen zonder Grenzen (AzG) in een rapport dat maandag wordt gepubliceerd.

Volgens AzG wordt er momenteel goed werk gedaan, maar is het huidige beleid niet goed genoeg. Er is vooral kritiek op de Verenigde Naties, die volgens AzG bij alle bekeken gevallen ''in het centrum van niet goed functioneren'' betrokken was.

Geld is volgens AzG niet het belangrijkste probleem, maar juist het huidige beleid. Er is een sterke neiging om moeilijk te bereiken bevolkingsgroepen en gebieden te vermijden, stelt Artsen zonder Grenzen.

Die noemt een snel en effectief antwoord op een ontstane crisis de kernverantwoordelijkheid van de humanitaire sector en vindt dat die verantwoordelijkheid te weinig wordt genomen. AzG roept alle hulporganisaties dan ook op om na te denken over beter beleid.

De VN heeft meerdere rollen binnen de hulpverlening en dat zorgt volgens AzG voor problemen binnen de VN, vooral op het gebied van het herkennen en corrigeren van fouten. Ook zouden financieringssystemen problematisch, traag, omslachtig en niet geschikt zijn voor noodsituaties.