Bij gevechten in Uganda zijn sinds zaterdagavond tientallen doden gevallen. Gewapende mannen vielen in het westen van het Afrikaanse land drie politiebureaus en een legerkazerne aan.

De aanvallers doodden zeker 17 mensen, onder wie drie agenten en vijf militairen. Agenten en militairen sloegen terug en doodden 41 aanvallers. Nog eens twaalf zijn aangehouden.

Dit heeft een legerwoordvoerder zondag laten weten.

Nadere bijzonderheden over de aanvallers ontbreken nog. Zij zouden tot een plaatselijke militie behoren. Het gebied aan de grens met de Democratische Republiek Congo wordt geteisterd door een stammenstrijd en tegenstellingen tussen christenen en moslims.

De regering probeert tijdens de verhoren met de gevangen strijders achter hun motieven te komen. Ook willen de autoriteiten weten wie hen steunt, aldus een regeringswoordvoerder.

Vooralsnog lijkt er geen link te zijn met de islamitische rebellengroep ADF-NALU, die het gebied van de jaren 90 tot enkele jaren geleden onveilig maakte. De groep is in Uganda verslagen, maar opereert nog steeds in buurland Congo. De VN-Veiligheidsraad legde de ADF eerder deze maand sancties op, zoals een wapenembargo en de bevriezing van tegoeden.