De Portugese politie heeft vrijdag een Nederlander opgepakt die in Syrië een opleiding tot terrorist zou hebben gevolgd. Hij zit dan ook in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.

Dit hebben Portugese media zondag gemeld.

De 29-jarige man van Angolese afkomst is op de luchthaven van Lissabon opgepakt in het bezit van een steekwapen. De man is begin dit jaar in Syrië geweest; sindsdien hebben geheime diensten hem gevolgd.

Volgens de krant Diário de Notícias is het geval bij de Nederlandse autoriteiten bekend.

Volgens de krant Público is de man opgepakt op een voor publiek verboden terrein van de luchthaven van de Portugese hoofdstad, vlakbij een toestel van de Angolese luchtvaatmaatschappij TAAG. Zijn steekwapen zou meer dan 20 centimeter lang geweest.

Veiligheid

De Nationale Contraterrorisme-Eenheid van de Portugese politie onderzoekt dan ook of de veiligheid van het luchtverkeer in het geding was. Tijdens een urenlang verhoor zou de man hebben toegegeven dat hij in een trainingskamp in Syrië is geweest.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan de arrestatie niet bevestigen. ''Onze post in Lissabon heeft niets gehoord. Er is ook geen aanvraag voor consulaire bijstand binnengekomen'', zei een woordvoerder. Zulke bijstand is een recht van Nederlanders als ze in het buitenland worden gearresteerd, maar het is geen verplichting. Dat het ministerie niets heeft gehoord, sluit dus niet uit dat de man is opgepakt.

Syrië wordt al ruim 3 jaar geteisterd door de burgeroorlog. Geschat wordt dat meer dan 160.000 mensen sindsdien om het leven zijn gekomen.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië