De Israëlische politie heeft een aantal Israëliërs aangehouden voor de moord op de Palestijnse tiener wiens verkoolde lijk woensdag werd gevonden. Volgens Israëlische media zitten er zes mensen vast.

De politie beschikt over nieuw bewijs dat joodse extremisten de hand hadden in de dood van de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir, zegt een ingewijde. 

Zes mensen zijn gearresteerd, aldus Israëlische media.

Een bron bij de veiligheidsdiensten gaf aan dat Joodse extremisten verantwoordelijk zijn voor de ontvoering en moord. De politie zei tegen de BBC dat Khudair omgebracht is vanwege zijn nationaliteit.

Abu Khdeir werd woensdag ontvoerd. Later op de dag werd zijn stoffelijk overschot gevonden in een bos bij zijn huis in Oost-Jeruzalem. Veel Palestijnen zien in de moord een wraakoefening voor de dood van drie onlangs ontvoerde Israëlische tieners. 

Bekijk de beelden:

Rellen

De vondst van het lijk van de tiener leidde tot dagenlange demonstraties en rellen op de Westelijke Jordaanoever. De betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen waren al op een dieptepunt aanbeland sinds de moord op de drie Israëlische jongens en de jacht van het Israëlische leger op de daders en alles wat naar Hamas riekt.

Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering en dood van het drietal. 

Verdachte

Israël heeft zaterdag ook een verdachte opgepakt van de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners.

De man is volgens het Israëlische leger in de nacht van zaterdag op zondag, even na middernacht, aangehouden in Hebron. 

Volgens lokale media heet de verdachte Husam Dufash. Hij zou de derde verdachte zijn. Defensie wil alleen kwijt dat de man niet een van de hoofdverdachten is. De Israëlische autoriteiten lieten eerder weten twee bekende Hamas-leden van de ontvoering te verdenken.

De twee Hamas-kopstukken, Marwan Qawasmeh en Amer Abu Aisheh, zijn niet meer gezien sinds de ontvoering van de tieners. Dinsdag doorzocht het leger het huis van Abu Aisheh in Hebron, dat op de Westelijke Jordaanoever ligt.

Onderzoek

De Verenigde Staten hebben Israël gemaand een onderzoek in te stellen naar de mishandeling van een tiener met een Palestijns en een Amerikaans paspoort. Deze Tariq Abu Khdeir, een neef van de omgekomen Mohammed, heeft bij schermutselingen tussen Palestijnen en Israëlische politieagenten ernstige verwondingen opgelopen.

Op internet zijn videobeelden verschenen waarop te zien zou zijn dat de oproerpolitie op de liggende 15-jarige jongen inslaat. Israël, dat de gewonde tiener negen dagen huisarrest oplegde, beloofde zondag meteen de toedracht te onderzoeken. 

Palestijnse strijders vuurden zondagmiddag vanuit de Gazastrook opnieuw acht raketten af op Israël. In de nacht van zaterdag op zondag bombardeerde de Israëlische luchtmacht een tiental doelen in Gaza. 

Wat er deze week gebeurde tussen Israël en de Palestijnen