De onvrede in Duitsland over Amerikaanse spionageactiviteiten in het land groeit. Die activiteiten zijn een ''spel met de vriendschap en de verbondenheid'' tussen beide landen.

Dat zegt president Joachim Gauck in een interview dat de Duitse tv-zender ZDF zondag uitzendt.

In politieke kringen in Berlijn wordt het wegsturen van de Amerikaanse ambassadeur niet meer uitgesloten, aldus weekblad Focus op zijn website.

Eerder deze week werd bekend dat een medewerker van de Duitse geheime dienst BND is opgepakt die voor de Amerikanen heeft gespioneerd. De grootste Duitse krant Bild meldt zondag dat hij voor de CIA zou hebben gewerkt.

De 31-jarige man speelde Washington tegen betaling honderden geheime documenten toe, waaronder materiaal van de parlementaire enquêtecommissie die al maandenlang onderzoek doet naar de affaire rond de Amerikaanse geheime dienst NSA. Die heeft een mobieltje van bondskanselier Angela Merkel afgeluisterd.

Genoeg

''Het is nu genoeg'', aldus Gauck na de arrestatie van de BND-medewerker. Op sociale media schrijven mensen dat het lijkt alsof Duitsland een Amerikaanse kolonie is.

Volgens een enquête van weekblad Der Spiegel wil 57 procent van de ondervraagden ''meer onafhankelijkheid'' ten opzichte van de VS. Een minderheid van maar liefst 40 procent spreekt zich uit voor een nauwere band met Rusland.