Pro-Russische milities hebben zondagochtend in alle vroegte de laatste steden verlaten in de Oost-Oekraïense regio Slavjansk.

Zij hebben zich verplaatst naar de regio Donetsk, waar ze de strijd tegen het leger van Oekraïne willen voortzetten.

Slavjansk is sinds de herovering van zaterdag weer grotendeels in handen van de regering. Op 12 april namen gewapende separatisten en bendes bezit van de gelijknamige stad Slavjansk, die nu zwaar beschadigd en door de bevolking vrijwel verlaten is.

De Oekraïense president Petro Porosjenko noemde de herovering een keerpunt in het drie maanden durende conflict. Hij zei dat er geen sprake was van een totale overwinning, maar van ''een gebeurtenis van enorme symbolische betekenis''.

Volgens de Oekraïense minister Arsen Avakov hebben sommige opstandelingen zich overgegeven. Anderen proberen op te gaan in de lokale bevolking.

Verliezen

Ondanks recente verliezen hebben de opstandelingen de regionale hoofdsteden Donetsk en Loehansk nog in handen, net als andere belangrijke gebieden. Rebellenleiders hebben opgeroepen tot een demonstratie zondag op het centrale plein van Donetsk.

Gesprekken om het geweld te beëindigen zouden zaterdag beginnen, maar er is tot op heden nog geen bijeenkomst aangekondigd. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft onmiddellijke gesprekken geëist met de conflictpartijen, tijdens een telefoongesprek met zijn Duitse en Franse collega's Frank-Walter Steinmeier en Laurent Fabius. Tijdens die gesprekken moet er volgens Lavrov opnieuw een wapenstilstand worden afgesproken.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne