De straten van de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn zaterdag leeg nadat de gemeente de bevolking heeft aangeraden binnen te blijven. Er is volgens de autoriteiten een strijd gaande bij het vliegveld van de stad.

Volgens het stadsbestuur zijn er strijders overgekomen uit Slavjansk en Kramatorsk.

Andrej Poergin van de separatistische Volksrepubliek Donetsk zegt dat zo'n honderdvijftig strijders die gewond zijn geraakt in Slavjansk naar Donetsk zijn getrokken voor medische behandeling. Slavjansk is sinds zaterdag weer in handen van het Oekraïense regeringsleger. De rebellen hebben bezworen hun strijd op een andere plek voort te zetten.

"Meer dan honderd militieleden zijn de laatste drie dagen gedood", zegt de 35-jarige Viktor die in de strijd gewond is geraakt. Hij is een inwoner van Slavjansk en heeft een wond in zijn been van granaatscherven. "De stemming is erg slecht. Het lijkt erop dat we deze oorlog hebben verloren. En Rusland maakt geen haast met hulp".

Het Russische ministerie van defensie heeft nog niet gereageerd op de nederlaag van de rebellen in Slavjansk. Wel wordt medische hulp beloofd. Over militaire steun is niets gezegd.

Poetin

Rebellenleiders hebben in het verleden al hun ongenoegen geuit over de Russische terughoudendheid om in te grijpen. Enkele prominente nationalisten hebben president Vladimir Poetin publiekelijk beschimpt en hem beschuldigd van lafheid. Die taal zou weerslag kunnen vinden in Rusland, waar de regering in Kiev wordt neergezet als een 'fascistische junta' die Russischsprekenden vermoordt.

Het is nog niet duidelijk of de strijd in de nacht van vrijdag op zaterdag in Slavjansk de separatistische beweging heeft lamgelegd. Veel strijders verplaatsen zich naar andere steden. Of er nog gesprekken gaan plaatsvinden tussen de regering van Petro Porosjenko en de opstandelingen is evenmin duidelijk.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne