De Pro-Russische separatisten hebben zich teruggetrokken uit de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. 

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een groot deel van de separatisten de stad verlaten, nadat het Oekraïense leger de stad was binnengetrokken.

De rebellen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk bevestigden het vertrek en zeggen dat zij zijn uitgeweken naar het nabijgelegen Kramatorsk. Het leger zou van plan zijn via Kramatorsk naar het zuidelijker gelegen Norlivka te trekken.

Een aantal pro-Russische separatisten was ''in verwarring achtergebleven'', zei minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken zaterdag. Volgens ooggetuigen zijn alle militanten gevlucht, meldden Oekraïense en Russische media. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zaterdag opdracht gegeven de vlag van Oekraïne te hijsen boven Slavjansk.

Bij de aanval van het leger zouden een tank en een pantserwagen zijn vernietigd. Twee militanten zijn gedood. Volgens de zelfverklaarde 'rebellengouverneur' Pavel Goebarev van de regio zijn de separatisten met minimale verliezen vertrokken.

Tijdelijke stop

Rusland heeft in een reactie op de acties van het Oekraïense leger laten weten de teruggave van militair materieel uit de Krim aan Kiev tijdelijk stop te zetten. Het Oekraïense leger heeft met zwaar geschut en vliegtuigen burgerdoden gemaakt en infrastructuur vernietigd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland liet weten geen materieel, zoals tanks en wapens, naar Oekraïne te sturen voordat het stopt met de militaire acties en overgaat op vreedzaam overleg.

In de Zwarte Zee houden zowel de NAVO als Rusland een militaire oefening. Vrijdag bereikten vier marineschepen onder vlag van de NAVO de haven in het Bulgaarse Burgas. De organisatie wil niet zeggen of de oefening bewust gelijktijdig met de Russische oefening was gepland.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne