Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise dat driekwart jaar aan de ketting heeft gelegen in het Russische Moermansk, heeft grote schade.

Dat heeft Greenpeace vrijdag gemeld. De verwachting is dat het schip op korte termijn naar Nederland vertrekt.

Volgens de milieuorganisatie is nog niet duidelijk of de Arctic Sunrise op eigen kracht naar de scheepswerf in Amsterdam kan varen of dat het schip moet worden gesleept. Veel navigatie- en communicatieapparatuur is verdwenen of kapot, volgens Greenpeace.

Een inspectieteam heeft de afgelopen dagen de schade aan boord geïnventariseerd en kwam tot de conclusie dat het schip in zeer slechte staat verkeert. Al kort nadat het actieschip aan de ketting was gelegd uitte machinist Mannes Ubels zijn zorgen dat de conditie van de oude ijsbreker snel achteruit zou kunnen gaan als er geen onderhoud gepleegd zou worden.

'Geen sinecure'

De Russische autoriteiten gaven het schip in juni vrij. Het was in september met de opvarenden opgebracht na een protest tegen een olieplatform bij Nova Zembla. De opvarenden, onder wie de Nederlanders Ubels en campagneleider Faiza Oulahsen, kwamen in december op vrije voeten.

Volgens Greenpeace is het ''geen sinecure'' om alle formaliteiten rond te krijgen voor het vertrek, maar lijkt het moment van wegvaren toch dichtbij te komen.

Greenpeace-kapitein Daniel Rizzotti staat klaar voor de overtocht: ''Mijn crew en ik zullen de komende weken de systemen aan boord weer optuigen, en het schip voorbereiden voor een vertrek uit Moermansk. Uiteindelijk is het ons doel om de ijsbreker weer helemaal zeewaardig te krijgen, zodat hij weer deel kan gaan uitmaken van onze wereldwijde milieucampagnes, en dan vooral onze missie om de Noordpool te beschermen.''