Het Iraakse leger heeft vrijdag successen geboekt in de strijd tegen de soennitische terreurbeweging ISIS. Met hulp van de luchtmacht is een aanval op de belangrijke olieraffinaderij in Beiji afgeslagen. 

Ook wist het leger een vergadering van lokale ISIS-commandanten in Qaim te treffen, aldus een woordvoerder.

Een gevechtsvliegtuig bestookte volgens het leger vrijdagochtend acht ISIS-voertuigen die optrokken naar de raffinaderij van Beiji. Tot wel dertig ISIS-strijders zouden zijn gesneuveld.

De opstandelingen hadden de aanval geopend op de regeringstroepen die Beiji verdedigen. De Islamitische Staat, voorheen de Islamitische Staat van Irak en de Levant, probeert de raffinaderij al weken in handen te krijgen. De raffinage-installatie in Beiji, dat ongeveer 250 kilometer ten noordwesten van Bagdad ligt, is de grootste van het land.

Raffinaderij

Een week of wat geleden leek het een kwestie van tijd voor de zwarte vlag van de terreurbeweging boven de raffinaderij zou wapperen, maar de kansen zijn gekeerd. Het garnizoen heeft sindsdien versterking gekregen.

In de grensplaats Qaim heeft een gevechtshelikopter een huis beschoten waar een vergadering van plaatselijke ISIS-commandanten plaatsvond, liet het leger weten. Er zouden meerdere ISIS-leden zijn gesneuveld. Een ambtenaar van het bestuur van de provincie Anbar, die aan Syrië grenst, bevestigde de aanval.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier