Duitsland wil opheldering van de Verenigde Staten omdat een medewerker van de eigen inlichtingendienst BND in Berlijn voor de VS blijkt te hebben gespioneerd.

Berlijn heeft vrijdag de ambassadeur van de VS op het matje geroepen.

Tussen beide landen is een nieuwe spionagerel ontstaan na de ontdekking dat de 31-jarige Duitser voor de VS de speciale commissie bespioneerde die onderzoek deed naar de omstreden activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Duitsland.

Afluisterpraktijken van de NSA waarvan zelfs bondskanselier Angela Merkel niet gevrijwaard was, hadden eerder al tot ijzige betrekkingen tussen beide bondgenoten geleid.

Verslag

De man werd woensdag gearresteerd en donderdag door een rechter in voorlopig hechtenis geplaatst. Een parlementaire controlecommissie en leden van de NSA-commissie kwamen donderdag met spoed bijeen om de kwestie te bespreken.

Volgens Duitse media is de verdachte diverse malen door de Amerikaanse geheime dienst ondervraagd. Hij zou minstens één keer in de VS zijn geweest om daar verslag uit te brengen over de activiteiten van de NSA-commissie in Berlijn.

Prooi

De Duitse autoriteiten hielden de man aan omdat hij ervan werd verdacht contact te hebben gezocht met de Russische geheime dienst. In de verhoren gaf hij echter toe informatie aan de Amerikanen te hebben geleverd.

De Duitse veiligheidsdienst vreesde al dat leden van de NSA-commissie een prooi konden worden van buitenlandse spionage. Zo kregen ze speciale mobiele telefoons waarmee ze gecodeerd met elkaar konden communiceren.