De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamas gewaarschuwd tegen nieuwe raketaanvallen op het zuiden van Israël. 

Als ze doorgaan en de rust niet terugkeert in de regio, zullen Israëlische troepen krachtig optreden, zei de premier aldus de Israëlische krant The Jerusalem Post.

Netanyahu uitte de waarschuwing donderdagavond tijdens een receptie op de Amerikaanse ambassade, ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. ''De veiligheid van onze burgers gaat voor alles'', zei hij.

Israël zou zich voorbereiden op twee verschillende scenario’s. Als Hamas stopt met aanvallen, stopt Israël ook. Maar als er raketten blijven neerkomen op Israëlisch grondgebied, volgt er een krachtige reactie van de Israëlische strijdkrachten.

De Israëlische krijgsmacht stuurde donderdag al versterkingen naar de grens met de Gazastrook, naar aanleiding van de zwaarder wordende raketbeschietingen.

Protest

Woensdag braken gewelddadige protesten uit na de vondst van het lichaam van een 16-jarige Palestijnse jongen bij Jeruzalem die eerder was ontvoerd. Aangenomen wordt dat dit een wraakactie was voor de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners.

"Het politieonderzoek loopt nog'', zei Netanyahu die gerechtigheid beloofde voor de dood van Naftali Frenkel (16), Gilad Shaar (16) en Eyal Yifrach (19). "We weten nog niet waarom ze zijn vermoord of wie erachter zit, maar we zullen erachter komen.''

Palestijnse regering noemt dood Israëlische tieners 'tragedie' | Dossier Midden-Oostenconflict