Rusland heeft advocaten ingehuurd om Nederland ertoe te bewegen de Krim-collectie in het Amsterdamse Allard Pierson Museum aan Rusland te geven. 

Dat heeft het Russische persbureau Interfax donderdag gemeld.

De kostbare voorwerpen van de tentoonstelling De Krim, Goud en Geheimen van de Zwarte Zee zijn uitgeleend door musea op de Krim.

Door de Russische inlijving van dat Oekraïense schiereiland is getouwtrek ontstaan over de collectie, die bestaat uit onder meer een gouden zwaardschede en een pronkhelm en talloze juwelen. Moskou en Kiev eisen de objecten allebei op.

De Russische minister Vladimir Medinski van Cultuur liet weten dat een gerenommeerd advocatenkantoor op het gebied van internationaal recht is ingehuurd. ''Het zal onze belangen verdedigen als het tot een geschil komt, maar we hopen dat het nooit zover komt.''

Verlengd

De tentoonstelling in het Allard Pierson Museum is verlengd tot en met 31 augustus. Nederland heeft nog niet besloten waar de objecten daarna heen gaan.

''Ik ben zeer hoopvol dat onze Nederlandse collega's de zaak niet vanuit een bekrompen politiek oogpunt zullen benaderen, maar vanuit dat van het recht''.

Volgens Medinski is de collectie overgedragen onder een rechtstreekse overeenkomst tussen Nederland en de musea op de Krim. Hij verwacht uiterlijk in september een beslissing over de teruggave.

De objecten in Amsterdam zijn afkomstig van vijf Oekraïense musea, waarvan er vier op de Krim liggen. Het Allard Pierson Museum heeft laten weten dat de voorwerpen zeker teruggaan, maar dat nog niet duidelijk is waarheen.

Dossier Oekraïne