Strijders van ISIS hebben donderdag het grootste olieveld van Syrië in handen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het veld ligt in het grensgebied met Irak.

Volgens het Observatorium kreeg ISIS het gebied in handen nadat strijders van het concurrerende Nusrafront zonder strijd vertrokken.

Het Al-Omar olieveld, in de oostelijke provincie Deir el-Zour, heeft de laatste drie jaar verschillende machtswisselingen doorgemaakt. In november namen het Nusrafront en andere islamitische fracties het gebied over van strijders die loyaal zijn aan president Bashar al-Assad.

ISIS nam donderdag een reeks steden en dorpen aan de rivier de Eufraat in. Rebellengroepen met banden met de lokale stammen gaven de strijd op, melden activisten.

De afsplitsing van al-Qaeda heeft vrijwel het hele gebied van de Syrische grensstad Boukamal tot de provinciehoofdstad van Deir el-Zour in het noordwesten in handen, een gebied van zeker 50.000 vierkante kilometer. 

Kalifaat

Eerder deze week riep ISIS een kalifaat uit dat delen van het noordoosten van Syrië en het noorden van Irak bestrijkt. 

De soennitische extremisten van ISIS zijn voortgekomen uit al-Qaeda, maar ze willen het terroristische netwerk voorbijstreven met een eigen islamitische heilstaat, een kalifaat, onder leiding van Abu Bakr al-Baghdadi.

Deze geheimzinnige ISIS-leider noemt zich nu de kalief en plaatst zich daarmee ver boven de ondergedoken al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri.

In Syrië zijn het al-Nusrafront en de ISIS al maanden in gevecht. Het leek eerder dit jaar op een nederlaag voor de ISIS uit te lopen, maar die maakte met een verrassende opmars in Noord-Irak afgelopen maand een spectaculaire comeback.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier