Saudi-Arabië heeft 30.000 militaire troepen naar de grens met Irak gestuurd. De stap volgt op het terugtrekken van Iraakse soldaten uit het gebied. 

Dat meldt al-Arabiya.

Volgens de Arabische zender zouden 2.500 Iraakse militairen naar het woestijnachtige gebied ten oosten van de Iraakse stad Karbala zijn vertrokken. Ook het grensgebied met Syrië zou momenteel onbewaakt zijn.

Een Iraakse officier spreekt op de Arabische zender zijn verbazing uit over de orders die hij van premier Nuri al-Maliki kreeg om het grensgebied te verlaten, terwijl er geen sprake zou zijn van acuut gevaar. "We kregen een bevel om ons terug te trekken, maar we wisten niet waarom", aldus de officier.

De woordvoerder van de Iraakse strijdkrachten, generaal Qassim Atta, weersprak donderdag het bericht dat Iraakse troepen waren teruggetrokken van de Iraakse grens: "Dit zijn valse berichten om het moreel van ons volk en onze heroïsche strijders te ondermijnen."

Grensgebied

Saudi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, deelt een grens van zo'n 900 kilometer met Irak. Zo'n 400 kilometer daarvan beslaat de grens met de Iraakse provincie al-Anbar. Dat is een woestijngebied waar jihadisten van ISIS (Islamitische Staat in Irak en al-Sham) actief zijn. Ze hebben onder leiding van Abu Bakr al-Baghdadi een soort islamitische heilstaat, een kalifaat, uitgeroepen. De heiligste plaatsen van de islam liggen in Saudi-Arabië.

De soennitische extremisten vormen een bedreiging voor de prowesterse heersende elite zoals de familie Saud, die het olierijke Arabisch schiereiland regeren. Saudi-Arabië zelf beschikt over ongeveer een vijfde van alle bekende olievoorraden.

De Saudische koning Abdullah heeft opdracht gegeven om "alle noodzakelijke maatregelen" te nemen om het koninkrijk te beschermen, meldde persbureau SPA.