Japan zal enkele sancties die het Noord-Korea heeft opgelegd verlichten, in ruil voor een onderzoek naar de ontvoering van Japanners in en door Noord-Korea tientallen jaren geleden. 

De Japanse premier Shinzo Abe, die de zaak rond de kidnapping als belangrijk punt voor zijn regering ziet, maakt dat donderdag bekend. Hij noemde het "alleen maar een begin".

Noord-Korea gaf in 2002 toe dat het in de jaren zeventig en tachtig dertien Japanse staatsburgers had laten ontvoeren. In dat jaar keerden er vijf terug naar Japan. De andere acht waren volgens Noord-Korea niet meer in leven en het land beschouwde de zaak als gesloten.

Japan heeft de zaak al die jaren niet laten rusten. Noord-Korea beloofde in 2008 ook al onderzoek te doen maar daar kwam het niet van.

Bekijk de beelden:

Onderzoek

Volgens Abe heeft Noord-Korea een nieuwe organisatie in het leven geroepen die de ontvoeringen onder de loep gaat nemen. Als blijkt dat er nog verdwenen Japanners in leven zijn, zou dat een groot succes betekenen voor Abe.

Critici wijzen erop dat Noord-Korea helemaal geen onderzoek hoeft te doen, omdat het al weet wat er met de verdwenen mensen is gebeurd.

In ruil voor het onderzoek zal het onder meer makkelijker worden om tussen Japan en Noord-Korea te reizen. Ook verdwijnt de meldplicht als geld naar Noord-Korea wordt gestuurd of andersom.

 

Japan gaat wel door met de strafmaatregelen die de Verenigde Naties hebben ingesteld vanwege het Noord-Koreaanse raket- en kernwapenprogramma.

Spionnen

In de jaren zeventig en tachtig werden meerdere Japanners door Pyongyang gekidnapt om in Noord-Korea spionnen op te leiden en gevoelige informatie te achterhalen.

Toen de Japanse premier Junichiro Koizumi in 2002 Pyongyang bezocht, bood toenmalig Noord-Koreaans leider Kim Jong-il zijn excuses aan voor de ontvoeringen en beloofde dat de vijf nog levende Japanners hun thuisland mochten bezoeken. Op voorwaarde dat ze zouden terugkeren naar Noord-Korea.

Maar de strategie pakte niet uit zoals Kim gehoopt had. Door toe te geven dat Pyongyang schuldig was aan dertien ontvoeringen, wat het regime tot dan toe altijd had ontkend, dacht Kim Jong-il dat de sancties tegen Noord-Korea konden worden opgeheven.

Meer

Japan wees er echter op dat er meer dan dertien burgers onder verdachte omstandigheden van zuidelijk gelegen stranden van Japan waren verdwenen. Tokio liet bovendien weten dat de vijf gerepatrieerde Japanners niet zouden terugkeren naar Noord-Korea.

Hierna verslechterden de betrekkingen. De gesprekken die onlangs werden gevoerd, zijn de eerste vooruitgang die Japan en Noord-Korea sindsdien over de kwestie hebben geboekt. De Japanse kabinetssecretaris Yoshihide Suga zei dat hij wil dat Noord-Korea het onderzoek binnen een jaar afrondt.

Hij is erg tevreden met de geboekte resultaten. "We waren in staat om de Noord-Koreaanse deur die al jaren gesloten was weer te openen", zei Suga. "Dit is iets wat nog niet eerder is gebeurd. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten."