Israël maakt zich op voor gewelddadige protesten rond de begrafenis van de Palestijnse jongen die woensdag dood werd gevonden bij Jeruzalem.

De familie van de 17-jarige Mohammed Abu Khdeir beschuldigt extremistische joden ervan hem te hebben ontvoerd en vermoord, uit wraak voor de dood van drie ontvoerde jonge Israëliërs op de Westelijke Jordaanoever.

Palestijnse inwoners van Jeruzalem vertelden persbureau Reuters dat zij zagen hoe een tiener woensdag in een voertuig werd getrokken in de buurt van een supermarkt.

Honderden jonge Palestijnen gingen woensdagavond in Oost-Jeruzalem de straat op om hun woede over de dood van Abu Khdeir te uiten. 

Ze staken treinstations in brand en gooiden stenen naar de Israëlische politie, die reageerde met schokgranaten en rubberkogels. De onrust duurde tot middernacht. Twee personen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, zei de politie. 

Luchtaanvallen

Het was woensdagavond niet alleen onrustig in Jeruzalem. Het zuiden van Israël werd opnieuw beschoten met raketten vanuit de Gazastrook. Verschillende doelwitten werden geraakt door de luchtaanvallen. Volgens Palestijnse bronnen vielen daarbij minstens tien gewonden.

Als reactie daarop zijn in de nacht van woensdag op donderdag vijftien doelwitten op de Gazastrook bestookt door de Israëlische luchtmacht, zo meldt de Israelische krant Haaretz op basis van het leger.

In de nacht van maandag op dinsdag vonden er ook al luchtaanvallen plaats. Tientallen doelwitten werden aangevallen op de Gazastrook door Israël. Volgens bewakers van de Palestijnse beweging Hamas waren meer dan veertig luchtaanvallen uitgevoerd. De aanvallen waren gericht tegen militaire voorzieningen van onder meer Hamas. Die waren al geëvacueerd.

Drie jongens

Dinsdagavond protesteerden ook al tientallen Israëliërs tegen de ontvoering van en de moord op de drie jongens. De drie inwoners van een van de omstreden nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever verdwenen op 12 juni toen ze aan het liften waren in de buurt van hun woonplaats.

Hun lichamen werden in de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever gevonden. Israël houdt de Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering.

De acties van het Israëlische leger na de moord op de drie jongens komen volgens Amnesty International neer op het collectief straffen van de Palestijnse bevolking. De mensenrechtenorganisatie spreekt van "flagrante schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten".

De VN-Veiligheidsraad heeft de moord op de drie ontvoerde Israëlische tieners dinsdag scherp veroordeeld. De vijftien leden van de raad zijn woedend en noemden de moord een "afschuwelijke daad".

Palestijnse regering noemt dood Israëlische tieners 'tragedie' | Dossier Midden-Oostenconflict