De Amerikaanse regering wil verscherpte veiligheidsmaatregelen op bepaalde buitenlandse luchthavens waar rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken.

Dit heeft het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid woensdag gezegd in een verklaring.

Eerder op de dag was van Amerikaanse officiële bronnen vernomen dat de VS bij Europese landen aandringen op verscherping van de veiligheidsmaatregelen op luchthavens in Europa. Het kabinet-Obama vreest dat jihadisten proberen aan boord van vliegtuigen te komen met bommen die moeilijk op te sporen zijn.

Het Nusra-Front in Syrië en Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) in Jemen zouden werken aan bommen die geen metaal bevatten. Radicale moslims met Europese paspoorten die in de regio hebben gevochten, zouden kunnen proberen die aan boord van Amerikaanse of Europese vliegtuigen te brengen.

Momenteel zijn naar schatting tachtig mensen uit Nederland in Syrië en Irak om mee te doen aan de jihad, zo meldde de AIVD eerder deze week.

De onderhandelingen met Europese regeringen zijn discreet gevoerd, kennelijk om onrust te voorkomen. Volgens het Amerikaanse ministerie wordt geprobeerd hinder voor reizigers door de niet nader genoemde maatregelen zo veel mogelijk te voorkomen.