In het karkas van een koe in Roemenië is waarschijnlijk de gekkekoeienziekte gevonden.

Dat hebben de Roemeense autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

Het karkas van het rund is naar een Brits laboratorium gestuurd voor verder onderzoek. Roemenië exporteert jaarlijks honderdduizenden runderen, voornamelijk naar Nederland, Italië en Kroatië.

Op 1 mei werd in een test vastgesteld dat het rund was besmet met boviene spongiforme encefalopathie (BSE). Volgens de autoriteiten gaat het mogelijk om een "ongebruikelijke vorm van BSE die natuurlijk en spontaan in runderen kan ontstaan".

Vrees

De uitslag van de test werd pas bekendgemaakt nadat Rusland de grens had gesloten voor Roemeens rundvlees, uit vrees voor met BSE besmet vlees. Hoe de Russen erachter kwamen is onduidelijk.

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kon niet direct zeggen of de vondst gevolgen heeft in Nederland.

"Als vlees van de besmette partij naar Nederland is geëxporteerd moet Roemenië ons waarschuwen. Dan worden de nodige maatregelen genomen om die partij te onderscheppen." Het was niet meteen duidelijk of Nederland is gewaarschuwd.

In de ban

In de jaren negentig werd de wereld opgeschrikt door een uitbraak van BSE, die in Groot-Brittannië begon. Mensen die besmet vlees eten kunnen de dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jacob oplopen.

Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten deden in 1996 Brits rundvlees in de ban. Het verbod werd pas tien jaar later opgeheven. Tientallen mensen overleden in die periode aan Creutzfeldt-Jacob.