Wereldwijd neemt onder moslims de bezorgdheid toe over militante geloofsgenoten in groeperingen als al-Qaeda, Hamas, Boko Haram en ISIS. 

Dat blijkt uit onderzoek onder 14.000 moslims in 14 landen.

Volgens de denktank Pew Research Center is de bezorgdheid het grootst in landen waar traditioneel veel gematigde moslims wonen, zoals Libanon en Tunesië.

In het eerste land is maar liefst 92 procent van de ondervraagden bezorgd over moslimextremisme in eigen land. Maar liefst 96 procent is in Libanon tegen terreurnetwerk al-Qaeda.

Steun voor zelfmoordaanslagen is de afgelopen jaren in veel islamitische landen afgenomen. Desondanks zijn er in sommige landen nog significante minderheden die de praktijk steunen. In de Palestijnse gebieden stemt 46 procent van de ondervraagden in met dit actiemiddel. In 2007 was dat nog 70 procent.

De AIVD meldde eerder deze week dat de afgelopen 2 jaar 14 jihadstrijders uit Nederland zijn omgekomen in de strijd in Syrië en Irak, waar ISIS actief is. Momenteel zijn naar schatting 80 mensen uit Nederland in Syrië en Irak om mee te doen aan de jihad.

Islamitische terreurorganisaties: Geweld in naam van de profeet