De Spaanse politie neemt aan dat de moord op de 52-jarige Nederlander Martin Verfondern in Galicië uiteindelijk geen 'perfecte moord' blijkt. Er zijn sporen gevonden die naar de daders kunnen leiden.

Dit hebben betrokken leden van de Guardia Civil tegen de krant El País gezegd.

Verfondern, een boer in een vrijwel verlaten gehucht in het noordwesten van Spanje, Santoalla do Monte, verdween 19 januari 2010 spoorloos. Enorme zoekacties in de streek leverden niets op.

Pas dit jaar juni is in de bergen bij toeval het wrak van zijn Chevrolet Blazer gevonden tijdens de bestrijding van een bosbrand. Even later zijn botten en een schedel gevonden.

Stoffelijke resten

Officieel wordt pas na de zomer vastgesteld dat het om de stoffelijke resten van Verfondern gaat, maar in het onderzoek wordt er niet aan getwijfeld. In een volgens El País vertrouwelijk stuk stelt onderzoeksrechter Roberto Barba dat ''met absolute zekerheid vaststaat dat Verfondern door toedoen van derden is overleden''.

De recherche zat 4,5 jaar met de handen in het haar over de verdwijning, maar is sinds 18 juni optimistisch. Er zijn ook spullen van slachtoffer of dader(s) aangetroffen. De daders waren dus toch amateurs, hoopt een rechercheur. Ze hebben de auto destijds ook niet helemaal kunnen verbranden, mogelijk door slecht weer.

'Plattelandsterreur'

Het wrak stond op een afgelegen plek op 1.400 meter hoogte. Hoe het mogelijk is dat het daar 4,5 jaar lang onopgemerkt stond, is nog niet duidelijk. Maar boswachters wijzen erop dat mensen die bekend zijn met het terrein weten dat daar niemand komt. Er wordt niet gejaagd en de eigenaars komen pas over vele jaren houthakken, want de begroeiing is jong.

In de maanden voor zijn verdwijning maakte Verfondern van zijn boerderij een soort fort en verdedigde hij zich zo naar eigen zeggen tegen ''plattelandsterreur''. Hij had ruzie met de laatste en enige andere bewoners van het gehucht, de familie Rodríguez, onder meer over grond en de aanleg van een windmolenpark. Hij sloot kort voor hij verdween in Nederland een levensverzekering af.