De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseert woensdag in Ghana een bijeenkomst met elf landen over de ebola-epidemie, die al meer dan 467 levens heeft geëist.

Tot nu toe zijn 763 mensen besmet geraakt, aldus de WHO. Dat is 68 meer dan een week daarvoor. 

De WHO roept op tot een regionale bestrijding van de epidemie en roept op tot ''drastische maatregelen'' om verdere verspreiding van het virus te voorkomen..

Op de tweedaagse bijeenkomst, die tot en met donderdag duurt, zijn de ministers van volksgezondheid van meerdere landen aanwezig.

Guinee, waar de eerste besmettingen waren, is het zwaarst getroffen, maar ook in Sierra Leone en Liberia grijpt de ziekte om zich heen.

Tijdens de bijeenkomst wordt gesproken over de beste manier om de epidemie gezamenlijk in te dammen. Landen die grenzen aan de naties waar ebola is uitgebroken zijn bezorgd dat de epidemie zich verder over de grens verspreidt.

Obstakels

Ondanks de pogingen die landen hebben ondernomen om de uitbraak van ebola aan te pakken, zijn er nog vele obstakels. Zo vrezen gezondheidsorganisaties dat de epidemie nog maanden kan duren en wijzen zij erop dat er nog altijd nieuwe patiënten bij komen. Volgens de WHO is deze uitbraak de dodelijkste die zij heeft meegemaakt.

Ook wordt gesproken over het behandelen van patiënten en het opsporen van nieuwe besmette personen. 

Rode Kruis

Ook geweld tegen de hulpverleners vormt een probleem. Zo kreeg het Rode Kruis dinsdag  in de plaats Gueckedou  in het zuidoosten van Guinee te maken met bewapende mensen die een voertuig van het Rode Kruis omsingelden en de inzittenden bedreigden. Maar het werk ging daarna door, aldus de chef operaties van de organisatie in het land.

''Het is niet de eerste keer dat we een dergelijk incident hebben en het zal niet de laatste keer zijn'', zei Aliou Boly woensdag. ''In tegenstelling tot berichten in de media zijn we niet gestopt. We hebben met de mensen gesproken om de situatie op te lossen.''

Complot

Het was wel het zoveelste geweldincident tegen artsen, verpleegkundigen en andere werkers in de gezondheidszorg in het West-Afrikaanse land. In het gebied hebben verhalen de ronde gedaan dat gezondheidswerkers een complot tegen de bevolking beramen en dat mensen niet meer uit het ziekenhuis terugkomen.

Ook worden hulporganisaties ervan beschuldigd dat zij de ziekte het land hebben ingebracht. Twee maanden geleden vielen jongeren in Macenta, niet ver van Gueckedou, een centrum van Artsen zonder Grenzen aan.

Drie weken

Er bestaat geen remedie of vaccin tegen ebola, een ziekte die gepaard gaat met hoge koorts en hevige bloedingen.

Het kan drie weken duren voordat iemand die met het virus is besmet ziekteverschijnselen vertoont. De meeste patiënten overlijden aan het virus.

Zes dingen die u moet weten over ebola