Bij gewapende conflicten zijn in 2013 wereldwijd meer dan vierduizend kindsoldaten ingezet. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van de Verenigde Naties, waarin deze gevallen zijn gedocumenteerd. 

Geschat wordt echter dat het aantal kindsoldaten dat zich al dan niet gedwongen heeft aangesloten bij legers en rebellengroepen nog veel hoger ligt.

Op een lijst van de VN staan nu acht regeringslegers en 51 gewapende groepen die kinderen rekruteren, misbruiken, vermoorden, seksueel misbruiken of verminken. Volgens de VN was het inzetten van kinderen in 2013 nog steeds gangbaar en blijven de daders over het algemeen buiten schot.

Speciaal gezant van de VN Leila Zerrougui wees erop dat de opmars van de Islamitische Staat in Irak en Syrië 'extreem onrustige en gevaarlijke omstandigheden voor kinderen' tot gevolg heeft.

Dit jaar is terreurorganisatie Boko Haram uit Nigeria op de lijst gezet. Evenals de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS), het aan Al-Qaida gelieerde Jahbat al-Nusra, de ultraconservatieve groep Ahrar Al-Sham en de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG).

Tsjaad werd juist van de lijst gehaald. Het Tsjadische leger heeft maatregelen genomen om kinderen te beschermen.