De Franse ex-president Nicolas Sarkozy wordt mogelijk aangeklaagd wegens machtsmisbruik, corruptie en het schenden van zijn beroepsgeheim. 

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek naar hem begonnen. Dat heeft de Franse rechtbank woensdag laten weten. Daarmee is de kans dat hij vervolgd wordt toegenomen.

Sarkozy wordt ervan verdacht dat hij zijn invloed heeft misbruikt om een eerder onderzoek naar zijn verkiezingscampagne in 2007 te dwarsbomen. Hij zou een rechter hebben omgekocht om aan informatie over de zaak te komen. Sarkozy ontkent zelf in alle toonaarden schuldig te zijn.

De oud-president meldde zich dinsdagochtend op het hoofdkwartier van de speciale anticorruptierecherche waar hij vijftien uur lang werd ondervraagd.

Dinsdagavond moest Sarkozy voor de rechter komen. Die bepaalde dat er een formeel onderzoek komt en dat een rechter gaat onderzoeken of de officier van justitie ook daadwerkelijk voldoende bewijs heeft, meldde de BBC. Zo'n onderzoek leidt vaak, maar niet altijd, tot een strafrechtelijke vervolging.

Corruptieonderzoek

Het Franse Openbaar Ministerie begon in april vorig jaar een corruptieonderzoek naar Sarkozy en onder andere twee ex-ministers. Justitie wilde weten of de Libische ex-dictator Muammar Kaddafi de verkiezingskas van Sarkozy in 2007 heeft gespekt. In dat onderzoek kwam justitie de huidige verdenkingen op het spoor.

De advocaat van de 59-jarige Sarkozy, Thierry Herzog, is ook aangeklaagd. Hij en twee hoge magistraten hadden zich maandag al gemeld voor verhoren in het onderzoek.

President

Sarkozy was van 2007 tot 2012 president van Frankrijk. Hij verloor in 2012 van de huidige president François Hollande. Het is de tweede keer dat er een dergelijk onderzoek naar de voormalig president loopt.

Sarkozy wil zich in 2017 weer in de strijd werpen voor het presidentschap, maar het nieuwe onderzoek gooit mogelijk roet in het eten.