Honderden agenten hebben woensdagochtend (lokale tijd) in Hongkong ingegrepen tijdens een betoging van Hongkongers die de straat op waren gegaan voor volwaardige democratie. 

Tenminste vijfhonderd mensen zijn opgepakt. Dat meldt CNN.

Tienduizenden Hongkongers protesteerden dinsdag voor de democratie. De politie spreekt van een opkomst van 98.600 demonstranten, terwijl er volgens de organisatoren 510.000 betogers waren. 

Een groep studenten was na de demonstratie gebleven en begon aan een sit-in. Volgens agenten was de bijeenkomst illegaal.

Toen de betogers na enkele waarschuwingen niet wilden weggaan, greep de politie in. ''Ik heb het recht om te protesteren, we hebben geen politietoestemming nodig'', schreeuwde de groep.

De demonstranten willen minder invloed van Peking. Ruim 800.000 inwoners van de stad hebben zich via een onofficieel referendum al uitgesproken tegen communistische bemoeienis van China. Ze willen zelf bepalen wie hun leiders worden.

Jaarlijks protest

In Hongkong wordt jaarlijks geprotesteerd op 1 juli, de dag dat Hongkong werd overgedragen aan China. Inwoners van de semi-autonome stad willen dat zij de kandidaten voor het leiderschap, en vervolgens de leider, direct kunnen kiezen.

Het Verenigd Koninkrijk gaf Hongkong op 1 juli 1997 terug aan China na een bilaterale overeenkomst. Inwoners van Hongkong genieten andere rechten dan 'gewone Chinezen', zoals vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren. Veel inwoners vrezen echter dat China de macht over Hongkong wil uitbreiden.

Bekijk beelden:

>