Pro-Russische strijders hebben dinsdag het hoofdbureau van politie in de Oost-Oekraïense stad Donetsk bezet. De opstandelingen namen het gebouw in na een urenlang vuurgevecht met regeringstroepen.

De regering in Kiev hervatte dinsdag de 'antiterreuroperatie' tegen pro-Russische rebellen in het oosten en zuiden van het land.

President Petro Porosjenko verlengde het staakt-het-vuren dat hij eerder voor Oost-Oekraïne had afgekondigd niet. De opstandelingen streven volgens Porosjenko niet oprecht naar een vreedzame oplossing.

Dinsdag gingen pro-Russische strijders in de tegenaanval. Ze wonnen op meerdere plaatsen veld op de slechtgetrainde en -gemotiveerde regeringstroepen.

Poetin

De Russische premier Vladimir Poetin bezweert Russen in het buitenland te blijven verdedigen, nu de wapenstilstand met de Oekraïne is beëindigd. Iedereen in Europa moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat de crises in Syrië, Libië, Irak en de Oekraïne zich uitbreiden.

Dat zei Poetin dinsdag in een toespraak voor Russische diplomaten. Hij betreurde het dat de wapenstilstand ten einde loopt.

''Helaas heeft president Petro Porosjenko besloten om de gevechtshandelingen te hervatten", sprak Poetin. Daarmee heeft de Oekraïense leider de volledige politieke verantwoordelijkheid genomen voor het bloedvergieten, vond Poetin.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne