Duizenden mensen hebben dinsdag in de Israëlische plaats Modein, tussen Tel Aviv en Jeruzalem, de begrafenis van de drie vermoorde jongeren Naftali Frenkel (16), Gilad Shaar (16) en Eyal Yifrach (19) bijgewoond.

Hun lichamen werden maandagavond onder een stapel stenen in een veld ten noordwesten van Hebron op de Westelijke Jordaanoever gevonden.

Zij waren bijna drie weken daarvoor ontvoerd, nadat ze een religieuze school hadden bezocht.

Een van de deelnemers aan de plechtigheid was volgens de BBC premier Benjamin Netanyahu. Hij stelde opnieuw de Palestijnse beweging Hamas voor de moord verantwoordelijk.

Volgens de premier gaapt er een brede ethische kloof tussen de Israëli's en Hamas. ''Hamas heiligt de dood en wij heiligen het leven'', zei de premier. De drie werden in Modein begraven, omdat hun familie daar in de buurt woont.

Hamas

De Israëlische veiligheidsdienst beschouwt twee voortvluchte leden van Hamas uit Hebron, Marwan Qawasmeh en Amer Abu Aysha, als de daders. Het leger heeft hun huizen doorzocht. De woning van Abu Aysha is opgeblazen. Buren van alle leeftijden verzamelden zich dinsdag bij het verwoeste huis om de familie te troosten en de Israëli's te vervloeken.

Het Israëlische veiligheidskabinet vergadert dinsdagavond over vergeldingsmaatregelen voor de moord op de drie. Dat gebeurde maandag ook, maar toen werden er nog geen besluiten genomen.

Amnesty International

De acties van het Israëlische leger na de moord op de drie jongens komen volgens Amnesty International neer op het collectief straffen van de Palestijnse bevolking. De mensenrechtenorganisatie spreekt van "flagrante schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten".

Amnesty veroordeelt de moord op de drie tieners. De organisatie vindt dat de schuldigen moeten worden opgespoord en veroordeeld, maar stelt ook dat een collectieve straf geen gerechtigheid brengt.

Tijdens de zoektocht door het Israëlische leger zijn de afgelopen tijd zeker vijf Palestijnen gedood. Dinsdag nog werd de 20-jarige Palestijn Yousef Abu Zagha doodgeschoten tijdens een inval door Israëlische militairen in een Palestijns vluchtelingenkamp.

Verenigde Naties

De VN-Veiligheidsraad heeft de moord op de drie ontvoerde Israëlische tieners dinsdag scherp veroordeeld. De 15 leden van de raad zijn woedend en noemden de moord een "afschuwelijke daad".

De raad kwam dinsdag (lokale tijd) bijeen in New York. De leden van het orgaan hebben hun steun betuigd aan de families van tieners. 

Het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties riep Israël en de Palestijnen dinsdag al op tot "uiterste terughoudendheid'' na de vondst van de tieners. 

Palestijnse regering noemt dood Israëlische tieners 'tragedie' | Dossier Midden-Oostenconflict