Het dodental van de uitbraak van ebola in West-Afrika is opgelopen tot 467. Het dodental stond een week eerder nog op 399. 

Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag bekendgemaakt. 

Het totale aantal bevestigde en vermoedelijke gevallen is 759. De dodelijke ziekt grijpt al maanden om zich heen. Vooral in Guinee, maar ook in Sierra Leone en Liberia. Artsen zonder Grenzen liet anderhalve week geleden weten dat de uitbraak niet meer onder controle is.

Het is niet eerder voorgekomen dat een epidemie van de zeldzame ziekte op meerdere plekken tegelijk woedt. Dat maakt de bestrijding van de uitbraak in West-Afrika moeizaam. Door een gebrek aan betrouwbare informatie doen bovendien veel geruchten de ronde, wat de strijd tegen ebola nog gecompliceerder maakt.

Zo hebben verhalen de ronde gedaan dat gezondheidswerkers een complot beramen en dat mensen nooit meer terugkomen uit een ziekenhuis of dat de ziekte na een tijdje vanzelf weer overgaat.

Alarm

Het virus heeft zich in Guinee kunnen verspreiden doordat laat alarm is geslagen. Volgens Artsen zonder Grenzen was het de eerste keer dat het Afrikaanse land te maken kreeg met het virus en is het daardoor laat herkend.

Het ebolavirus in Guinee heeft zich niet alleen verspreid naar meerdere plekken; het gaat ook om de ergste van alle soorten. Deze Zaïre-variant is dodelijk tot in 90 procent van de besmettingen. Er is geen medicijn tegen ebola.

Zes dingen die u moet weten over ebola