Leider Abu Bakr al-Baghdadi van de Islamitische Staat van Irak en al-Sham (ISIS) heeft moslims wereldwijd opgeroepen te migreren naar het kalifaat dat zondag is uitgeroepen in Syrië en Irak.

Baghdadi deed dat in een audioboodschap van bijna twintig minuten die dinsdag op internet verscheen. Hij riep moslimstrijders op om wraak te nemen vanwege misstanden tegen moslims wereldwijd.

Volgens Baghdadi is het de plicht van moslims om naar "het huis van de islam" te verhuizen. De oproep is vooral gericht aan moslimpredikers, ingenieurs, rechters, artsen en mensen met militaire en bestuurservaring.

ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is zelf tot kalief uitgeroepen van de 'Islamitische Staat'. Alle moslims zouden hem moeten volgen als wereldlijk leider van de islam. Ook de naam van ISIS is officieel veranderd in "Islamitische Staat".

Andere rebellengroepen

Negen andere rebellengroepen die net als ISIS in Syrië tegen president Bashar al-Assad vechten, hebben het kalifaat dinsdag van de hand gewezen. ISIS vecht in Syrië niet alleen tegen Assad, maar ook tegen andere rebellengroepen. ISIS' belangrijkste tegenstander onder die groepen, het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front, heeft nog niet gereageerd.

Door het leiderschap in de islamitische wereld op te eisen heeft Baghdadi mogelijk de verhoudingen met al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri nog verder op scherp gezet, denken analisten.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier