De EU-lidstaten hebben nog geen besluit genomen over nieuwe sancties tegen Rusland in verband met de situatie in Oekraïne. 

De EU-ambassadeurs kwamen dinsdagmorgen in Brussel bijeen, maar gaven voorlopig slechts diplomaten opdracht nieuwe sancties voor te bereiden. Welke dat zijn is niet bekendgemaakt.

Vrijdag kondigden de EU-leiders op hun top in Brussel verdergaande sancties aan, als Rusland niet uiterlijk maandag aan een aantal eisen zou voldoen.

Dat is niet gebeurd, maar de EU aarzelt nog, vooral vanwege onduidelijkheid over de actuele situatie in Oekraïne waar de gevechten weer oplaaien.

Rusland moest van de EU vooral serieus onderhandelen over het vredesplan van de Oekraïense president Porosjenko, en zorgen dat de door Moskou gesteunde rebellen in het oosten van Oekraïne veroverde grensposten teruggeven en gijzelaars vrijlaten.

Staakt-het-vuren

Het door Porosjenko uitgeroepen staakt-het-vuren is inmiddels ingetrokken en Oekraïne heeft zijn militaire operaties tegen de rebellen hervat.

De huidige sancties betreffen vooral reisverboden voor en het bevriezen van tegoeden van zo'n 60 Russische hoge functionarissen, alsmede van enkele bedrijven op de door Rusland geannexeerde Krim.

De EU-ambassadeurs praten later deze week opnieuw. Mogelijk valt een definitief besluit pas op 16 juli, wanneer de EU-regeringsleiders weer bijeenkomen.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin bezweert Russen in het buitenland te blijven verdedigen, nu de wapenstilstand met de Oekraïne is beëindigd. Iedereen in Europa moet alles in het werk stellen om te voorkomen dat de crises in Syrië, Libië, Irak en de Oekraïne zich uitbreiden.

Dat zei Poetin vandaag in een toespraak voor Russische diplomaten. Hij betreurt het dat de wapenstilstand ten einde loopt.

''Helaas heeft president Petro Porosjenko besloten om de gevechtshandelingen te hervatten", sprak Poetin. Daarmee heeft de Oekraïense leider de volledige politieke verantwoordelijkheid genomen voor het bloedvergieten, vindt Poetin.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne