In Hongkong zijn dinsdag tienduizenden mensen de straat op gegaan om volledig democratisch kiesrecht te eisen. 

Organisatoren stellen volgens de BBC dat het jaarlijkse protest voor de democratie in meer dan tien jaar tijd niet zo groot is geweest. 

In Hongkong wordt jaarlijks geprotesteerd op 1 juli, de dag dat Hongkong werd overgedragen aan China. Inwoners  van de semi-autonome stad willen dat zij de kandidaten voor het leiderschap, en vervolgens de leider, direct kunnen kiezen.

Nu wordt de leider nog aangesteld door een speciale pro-Chinese commissie. Ondanks een aangekondigde uitbreiding van het kiesrecht zal China blijven bepalen wie zich kandidaat mogen stellen. 

Referendum

Het protest in Hongkong volgt op het nieuws dat een onofficieel referendum over volledig kiesrecht bijna 800.000 stemmen heeft opgeleverd. De pro-Chinese regering van Hongkong acht het referendum, georganiseerd door een lobby die vecht voor meer democratie, ongeldig. 

Het Verenigd Koninkrijk gaf Hongkong op 1 juli 1997 terug aan China na een bilaterale overeenkomst. Inwoners van Hongkong genieten andere rechten dan 'gewone Chinezen', zoals vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren. Veel inwoners vrezen echter dat China de macht over Hongkong wil uitbreiden.

Bekijk beelden: