Het mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties (VN) heeft Israël en de Palestijnen dinsdag opgeroepen "uiterste terughoudendheid" te betrachten na de vondst van de drie ontvoerde Israëlische tieners.

De jongens werden maandagavond dood teruggevonden bij de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) verdwenen op 12 juni toen ze aan het liften waren bij een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

Israël bombardeerde dinsdag enkele uren na de vondst van de jongens als vergelding tientallen doelen op de Gazastrook. Vooral de radicale Hamasbeweging, die door de Israëlische regering verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering, moest het daarbij ontgelden.

''We roepen iedereen op zich te onthouden van het straffen van individuen voor misdrijven die ze niet persoonlijk hebben begaan of van het opleggen van collectieve straffen'', aldus een woordvoerster van het VN-Mensenrechtenkantoor.

Door de bombardementen raakten volgens officiële Palestijnse bronnen zeker vier personen gewond. De autoriteiten telden 34 aanvallen.

Huizen

Palestijnen beschuldigen het Israëlische leger er ook van in de nachtelijke uren de huizen van twee verdachten van de moord op de Israëlische jongens te hebben beschadigd.

De bewoners zouden uit de woningen zijn gehaald en vervolgens zouden militairen explosieven naar binnen hebben gegooid. Het Israëlische leger weerspreekt dit. De huizen zijn doorzocht maar niet beschadigd, aldus een woordvoerder.

Geweld

De ontvoeringszaak leidde de afgelopen dagen al tot geweldsuitbarstingen in het gebied, waarbij meerdere doden vielen. Het Israëlische leger arresteerde zeker tweehonderd Palestijnen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigde na de vondst van de jongens met harde actie en zei dat "Hamas zal boeten". Een woordvoerder van Hamas liet daarop weten dat "de poorten naar hel open zullen gaan als Netanyahu een oorlog begint op de Gazastrook".

Israëlische parlementsleden lieten de afgelopen dagen al doorschemeren dat Israël hard zou terugslaan, mochten de ontvoerde tieners dood blijken te zijn. Ook de oppositie steunt de regering van Netanyahu in deze kwestie.

Palestijnse regering noemt dood Israëlische tieners 'tragedie' | Dossier Midden-Oostenconflict