Op een markt in Maiduguri in het noordoosten van Nigeria heeft zich dinsdagochtend een zware explosie voorgedaan. Daarbij zijn zeker achttien doden gevallen. Nog eens 55 mensen raakten gewond.

Dat meldt de BBC.

De explosieven waren verborgen onder een lading houtskool in de laadbak van een pick-uptruck. De bom ontplofte even nadat de markt om 8.00 uur was opengegaan. Vermoedelijk gaat het om een zelfmoordaanslag.

Ooggetuigen verklaarden ongeveer vijftig lijken te hebben geteld. Volgens hen was het op de markt minder druk dan normaal vanwege ramadan. 

Het is nog niet bekend wie achter de explosie zit, maar de verdenking gaat uit naar de extremistische groep Boko Haram, die al vaker in Maiduguri heeft toegeslagen. 

Boko Haram

Vorige week vielen bij een bomaanslag op een winkelcentrum in de hoofdstad Abuja 24 doden, kwamen acht mensen om bij een aanslag op een medisch college in Kano en vielen tien doden bij een aanslag op een bordeel in Bauchi.

​Aanslagen van die islamitische terreurgroep hebben dit jaar in Nigeria al aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost. De ontvoering en maandenlange gijzeling van meer dan tweehonderd schoolmeisjes is in Nigeria een symbool geworden van de machteloosheid van de overheid tegenover Boko Haram.

Vier dingen die u moet weten over Boko Haram