De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil president worden van Turkije. Zijn AK-partij bevestigde dinsdag zijn kandidatuur voor de verkiezingen in augustus.

De regerende partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) hield een show waarbij naar schatting vierduizend partijleden Erdogans kandidatuur vierden. Het werd rechtstreeks op televisie uitgezonden.

De huidige president Abdullah Gül zal op 28 augustus aftreden. Hij trad aan in 2007.

Het is voor het eerst dat de Turken hun president direct mogen kiezen, dat was tot nu toe aan het parlement. Gül, zei zondag niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn.

Ambities

De 60-jarige Erdogan is sinds 2003 premier van Turkije. Zijn kandidatuur hing al in de lucht. Er gaan al langer geruchten dat hij ambities heeft om president te worden.

Volgens interne partijregels kan Erdogan niet nog een keer verkozen worden als premier.

Door deze stap kan Erdogan nog minstens vijf jaar aan het roer blijven in Turkije, al is het presidentschap vooral symbolisch. Erdogan heeft al gezegd voorstander te zijn van een systeem dat de president meer macht geeft.

Voor de daarvoor noodzakelijke grondwettelijke wijzigingen kreeg hij niet voldoende steun. Wel heeft hij er op gezinspeeld dat hij als president macht aan zal wenden die in onbruik geraakt is, zodat hij evenveel invloed kan uitoefenen als in zijn tijd als premier.

Eén ronde

Waarnemers achten de kans groot dat de populaire Erdogan op 10 augustus in één ronde al met meer dan de helft van de stemmen tot president wordt gekozen. Anders volgt een tweede ronde op 24 augustus.

Ondanks een corruptieschandaal en antiregeringsprotesten vorig jaar behaalde Erdogans AK-partij in maart tijdens de lokale verkiezingen 43 procent van alle stemmen.

De AK-partij regeert sinds 2002 en wint sindsdien verkiezingen glansrijk. De regering-Erdogan tilde het land twaalf jaar geleden uit een van zijn diepste economische crises. Daarna maakte Turkije een spectaculaire groei door die de koopkracht van Turken verveelvoudigde.