Bij de gevechten in Irak zijn in juni meer dan 2.400 mensen om het leven gekomen en bijna 2.300 mensen raakten gewond.

Onder de slachtoffers zijn erg veel burgers, meldde dinsdag de missie van de Verenigde Naties in Irak (Unami).

De VN wijzen op het ''schrikbarend aantal'' burgerslachtoffers, 1.531 doden en 1.763 gewonden. Dat toont aan dat er dringend actie nodig is om de burgerbevolking te beschermen, aldus de VN.

In het toch al gewelddadige Irak begon begin juni een extremistische beweging van jihadisten een opmars in het noorden. Deze beweging (ISIS) wedijvert met de terroristen van al-Qaeda en slaagde er in onder meer de steden Mosul, Baiji en Tikrit snel onder de voet te lopen.

Parlement

Het nieuwe Iraakse parlement is dinsdag voor het eerst even bijeengekomen. Het kwam niet tot een stemming over een nieuwe parlementsvoorzitter. Als er overeenstemming komt over wie dat moet worden, komt het parlement volgende week weer bijeen, zei de interim-voorzitter, Mehdi al-Hafidh, de oudste parlementariër

Het eind april gekozen parlement vertegenwoordigt een verscheurd land van 36 miljoen inwoners. Naar schatting 21,5 miljoen Iraki's zijn sjiieten. Die hebben met de huidige premier Nouri al-Maliki de regering exclusief in handen. Maliki wordt verweten de spanningen tussen bevolkingsgroepen op de spits te hebben gedreven.

Voorzitter

Het parlement zou eerst een voorzitter moeten kiezen. Van de parlementariërs wordt dan verwacht dat ze samenwerken om een krachtige regering mogelijk te maken die het geweld bedwingt en de eenheid van het land herstelt.

Dat lijkt een onmogelijke opgave. De autonome noordoostelijke Koerdische regio is feitelijk al een ander land en wil dat ook formaliseren. Soennitische streken ten noorden en noordwesten van Bagdad zijn in opstand. Het Iraakse leger lijkt nauwelijks vorderingen te maken met het terugdringen van soennitische extremisten die vooroplopen bij de opstand. In juni vielen 2400 meer dan doden bij de strijd.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier