Regeringstroepen en separatistische rebellen zijn dinsdag in gevechten verwikkeld in het oosten van Oekraïne. De strijd laait weer op nadat maandagavond een staakt-het-vuren was verlopen.

Rond de stad Donetsk, 575 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev, wordt onder meer gevochten met behulp van hevige artilleriebeschietingen en luchtaanvallen, melden plaatselijke media.

Er zou ook een Oekraïens gevechtsvliegtuig zijn neergehaald door separatisten, volgens Russische media.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het staak-het-vuren maandagavond niet verlengd. Hij heeft aangekondigd de omstreden pro-Russische regio te bevrijden. Kiev heeft een grote ''militaire operatie'' aangekondigd.

Marinka

Ten zuidwesten van van Donetsk bijvoorbeeld wordt onder meer in de voorstad Marinka hevig gevochten. Donetsk is al twee maanden een bolwerk van de separatisten. Die hebben de omstreden machtswisseling in februari in Kiev hebben aangegrepen om in opstand te komen. Ze willen aansluiting bij Rusland.

Volgens Porosjenko hebben de politieke leiders van de separatisten in Oost-Oekraïne tijdens het bestand ''duidelijk gemaakt geen vat te hebben op hun terroristische eenheden''. De strijdkrachten hebben er volgens hem nu het bevel al het land van Oekraïne veilig te stellen en daarbij zijn er ''geen beperkingen meer bij het openen van het vuur''.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne