De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is aangehouden in een onderzoek naar corruptie.

Dat meldt het persbureau AFP op basis van bronnen bij justitie. Sarkozy zou worden ondervraagd op verdenking van machtsmisbruik.

Hij heeft zich dinsdag in Nanterre, een westelijke voorstad van Parijs, gemeld op het hoofdkwartier van de speciale anticorruptierecherche. 

De advocaat van Sarkozy, Thierry Herzog, en twee hoge magistraten hadden zich maandag al gemeld voor verhoren in het onderzoek naar mogelijk illegale financiering van de verkiezingscampagne van Sarkozy in 2007.

De oud-president en meerdere getrouwen zijn de afgelopen maanden afgeluisterd door justitie.

Sarkozy ontkent de beschuldigingen. Hij overweegt een politieke comeback, na zijn verkiezingsnederlaag in 2012 waarbij François Hollande president van Frankrijk werd. 

Presidentscampagne

De Franse krant Le Monde stelt dat het corruptieonderzoek naar Sarkozy al sinds 26 februari loopt. De recente ontwikkeling is, zo stelt de BBC, een tegenslag voor Sarkozy in zijn poging mee te doen aan de presidentscampagne in 2017.

In april vorig jaar begon justitie een corruptieonderzoek naar Sarkozy en enkele naaste medewerkers, onder wie de twee ex-ministers Claude Guéant en Brice Hortefeux. Justitie wilde weten of de Libische ex-dictator Muammar Kaddafi (1942-2011) de verkiezingskas van Sarkozy in 2007 heeft gespekt. Informatie daarover is nog niet gevonden.

Ook verdenkt justitie de oud-president en zijn medewerkers ervan geprobeerd te hebben informatie in te winnen over de stand van het onderzoek naar de vermeende campagnegiften door Kaddafi.

'Stasi-praktijken'

Het gaat volgens Franse media om de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een gewezen staatshoofd van Frankrijk wordt vastgehouden om te worden ondervraagd. Sarkozy beschuldigt justitie in zijn land van Stasi-praktijken, naar de uitgebreide afluisterpraktijken van de Oost-Duitse geheime dienst.

Sarkozy's naam is vaker verbonden geweest aan corruptiezaken. Hij zou in de affaire Bettencourt geld voor zijn verkiezingscampagne van de steenrijke en demente L'Oréal-erfgename hebben afgetroggeld. Maar Sarkozy is sinds oktober vorig jaar geen verdachte meer in de zaak.