De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van maandag op dinsdag tientallen doelwitten op de Gazastrook aangevallen. 

Dat hebben Palestijnse veiligheidsfunctionarissen gezegd. Ook ooggetuigen spreken van meerdere explosies. Volgens eerste berichten zijn er geen gewonden gevallen.

De aanvallen kwamen enkele uren nadat de drie tieners die sinds drie weken vermist waren, dood werden gevonden in de buurt van de stad Hebron.

Volgens bewakers van de Palestijnse beweging Hamas zijn meer dan veertig luchtaanvallen uitgevoerd. De aanvallen waren gericht tegen militaire voorzieningen van onder meer Hamas. Die waren al geëvacueerd.

Het Israëlische leger liet echter via Twitter weten dat vanaf de Gazastrook een raket is afgevuurd. "Terwijl burgers lagen te slapen, hebben Gaza-terroristen een raket afgevuurd op Israël", meldt Defensie.

Dood tieners

Israël houdt de Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering en dood van Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19). Twee inwoners van Hebron die lid van Hamas zijn, zouden de jongens hebben gekidnapt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft met harde actie gedreigd en gezegd dat "Hamas zal boeten". Een woordvoerder van Hamas liet daarop weten dat "de poorten naar hel open zullen gaan als Netanyahu een oorlog begint op de Gazastrook".

'Tragedie'

De Palestijnse regering noemde de vondst van de lichamen van de Israëlische tieners "een tragedie". "Dat weten we, omdat we dit zelf aan de lopende band meemaken", aldus regeringswoordvoerder Ehab Bessaiso maandagavond in de Palestijnse regeringsstad Ramallah tegen NU.nl.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de Palestijnse leiders maandagavond met spoed bijeengeroepen. De gematigde beweging Fatah van Abbas vormde begin juni een eenheidsregering met het radicale Hamas. Israël heeft de vorming van die eenheidsregering afgewezen.

Dode Palestijn

In de nacht van maandag op dinsdag heeft het Israëlische leger een Palestijn gedood, meldt een legerwoordvoerder. 

De Palestijn, die volgens het leger lid was van de Palestijnse beweging Hamas, kwam om tijdens een militaire operatie in de Palestijnse stad Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Het leger was naar de stad gegaan om terroristische activisten op te pakken. Soldaten openden het vuur toen een Palestijn een bom naar hen gooide.

Bekijk beelden:

Palestijnse regering noemt dood Israëlische tieners 'tragedie' | Dossier Midden-Oostenconflict