President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft maandagavond besloten het staakt-het-vuren in het oosten van het land niet te verlengen.

Dat heeft het bureau van de president bekendgemaakt.

Het bestand tussen de regering en pro-Russische separatisten, dat vrijdag nog met drie dagen werd verlengd, liep om 21.00 uur (Nederlandse tijd) af.

Volgens Porosjenko is de wapenstilstand mislukt vanwege "criminele activiteiten" van de rebellen. Het Oekraïense leger zal vanaf dinsdag dan ook nieuwe operaties uitvoeren tegen de pro-Russische separatisten in het oosten. "We zullen aanvallen en ons land bevrijden. Dat is ons antwoord op terroristen", laat de president weten.

De presidenten van Rusland en Oekraïne streefden maandag nog naar verlenging van het staakt-het-vuren. Vladimir Poetin en Porosjenko hadden daarover telefonisch overleg met de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Beschuldigingen

Het bestand, dat op 20 juni van kracht werd, heeft weinig effect gehad. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan dat ze het hebben geschonden.

Sinds de wapenstilstand zijn volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken 27 Oekraïense militairen omgekomen. Vijf militairen kwamen in het weekend bij beschietingen van controleposten in de opstandige stad Slovjansk om het leven. In de stad Donetsk verloor een cameraman van de Russische staatstelevisie het leven.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne