Een overzicht van de luchtmachtoperatie in Afghanistan. 

VLIEGUREN: De F-16’s vlogen 10.600 missies boven Afghanistan, met in totaal 24.400 vlieguren.

LOCATIES: De F-16’s begonnen hun missie in 2002 vanuit Kirgizië. De jachtvliegtuigen hielpen de Amerikanen in Afghanistan met hun strijd tegen al-Qaeda en de Taliban (operatie Enduring Freedom).

Later werden ze vanuit Kirgizië ingezet voor de door de NAVO geleide internationale veiligheidsmacht ISAF in Afghanistan. In 2005 verhuisden de F-16’s naar het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Vanaf eind 2006 opereerden ze vanuit Kandahar en sinds oktober 2011 waren ze in Mazar-e-Sharif gestationeerd.

TAKEN: De F-16’s hebben in Afghanistan veelvuldig meegedaan aan luchtoperaties, waarbij ze in de strijd tegen vijanden ook hun boordkanon hebben gebruikt, raketten hebben afgevuurd en bommen hebben gegooid. Ook voerden ze vele (foto)verkenningsvluchten uit, onder meer om bermbommen op te sporen. De straaljagers beveiligden verder Nederlandse en buitenlandse grondtroepen.

SLACHTOFFERS: Tijdens de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan (2006-2010) zijn 25 Nederlandse militairen omgekomen (een pleegde er zelfmoord). Onder de slachtoffers was een F-16-piloot. Zijn toestel stortte eind augustus 2006 neer in de provincie Ghazni. Defensie ging uit van een ongeluk. In juli 2006 kwamen twee militairen (een van de luchtmacht en een van de landmacht) om het leven toen de particuliere helikopter waarin ze werden vervoerd, neerstortte in de provincie Paktia.

SCHADE: Behalve de F-16’s zijn er in Afghanistan ook transportvliegtuigen, Apache-gevechtshelikopters en Chinook- en Cougar-transporthelikopters ingezet. Daarbij zijn 1 F-16, 1 Apache en 2 Chinooks verloren gegaan. Een andere Apache raakte beschadigd nadat die omver was geblazen door de straalmotoren van een vrachtvliegtuig.