Ruim 330 mensen zijn omgekomen door dagenlange gevechten in het zuiden van Afghanistan. 

Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werden minstens 250 Talibanstrijders gedood bij het geweld van de afgelopen tien dagen in de provincie Helmand.

Ook kwam ruim 30 man veiligheidspersoneel om en vielen er circa 50 burgerslachtoffers. Ongeveer 3.200 families zijn voor het geweld gevlucht, zei een woordvoerder van de provinciale autoriteiten. Meer dan 300 mensen raakten gewond.

Volgens de woordvoerder vielen vrijdag ongeveer duizend Talibanstrijders posten van de veiligheidsdiensten aan in meerdere districten. Die begonnen daarop een tegenoffensief. Hoewel de Talibanstrijders flink teruggedreven zouden zijn, duren de gevechten nog voort.

De Taliban pleegden de afgelopen jaren vooral aanslagen met explosieven. Het offensief tegen de veiligheidsdiensten kan wijzen op een nieuwe strategie met het vertrek van de NAVO-militairen op komst.

Nederlandse missie

Vanaf 2015 is de veiligheid in Afghanistan niet meer de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap, maar van Afghanistan zelf.

Het Nederlandse kabinet denkt erover om opnieuw Nederlandse militairen naar Afghanistan te sturen. Die kunnen dan meedoen aan een nieuwe internationale missie om Afghaanse militairen en politieagenten te trainen in het noorden van het land.