De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft donderdag in Parijs overlegd met de belangrijkste soennitische bondgenoten van de Verenigde Staten over de opmars van terreurbeweging ISIS. 

Zij spraken over hoe de extremistische rebellenbeweging, die meerdere steden in Irak en Syrië heeft veroverd, aangepakt moet worden.

"De opmars van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) gaat alle hier aanwezige landen aan", zei Kerry.

Volgens de minister reikt de dreiging van de terreurbeweging verder dan Syrië en Irak. Hij sprak met de ministers van buitenlandse zaken van Jordanië, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Verheugd

De Saudische minister Saud al-Faisal reageerde verheugd op de bijeenkomst. "Ik denk dat wij met de samenwerking tussen deze landen de situatie op een positieve manier kunnen beïnvloeden", aldus Al-Faisal.

Twee andere soennitische staten uit de regio, Qatar en Koeweit, waren niet aanwezig bij de besprekingen. De VS geloven dat ISIS en andere terreurbewegingen onder meer met Qatarees en Koeweits geld worden gefinancierd.

Eerder op de dag sprak Kerry met de Libanese oud-premier. Op de bijeenkomst in Parijs werden ook andere 'zaken van cruciaal belang' besproken, waaronder het Iraanse atoomprogramma en de vastgelopen vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.