De christelijke vrouw die in Sudan ter dood werd veroordeeld wegens afvalligheid is weer vrijgelaten. Dat heeft haar advocaat gezegd. 

Het Sudanese hof van cassatie schrapte de veroordeling vorige maand, maar Meriam Ibrahim werd deze week op de luchthaven van Khartoem weer gearresteerd toen ze het land probeerde te verlaten.

Ibrahim werd dinsdag opnieuw aangehouden, omdat ze haar reisdocumenten zou hebben vervalst. Buitenlandse diplomaten, onder meer uit de Verenigde Staten, oefenden deze week druk uit op de Sudanese regering om Ibrahim vrij te laten.

De aanklacht was gebaseerd op Ibrahims huwelijk met een christelijke man in 2011. In Sudan mogen moslimvrouwen niet met niet-moslims trouwen. Mannelijke moslims mogen wel iemand van een ander geloof huwen.

Verweer

Ibrahim gaf als verweer dat zij weliswaar een islamitische vader heeft, maar dat deze haar op jonge leeftijd verliet en dat ze door haar Ethiopische moeder christelijk is opgevoed.

Ibrahim heeft een zoontje van achttien maanden, dat bij haar in haar cel verbleef. Volgens Sudanese media beviel Ibrahim vorige maand in de gevangenis van een tweede kind. In Sudan krijgen kinderen het geloof van de vader mee.