Rupert Murdoch zal binnenkort worden verhoord door Scotland Yard in verband met het onderzoek naar misstanden bij het Britse dagblad News of the World

Daarover bericht de Britse krant The Guardian woensdag.

Vorig jaar zouden Britse rechercheurs de Amerikaanse mediatycoon, die eigenaar was van de inmiddels opgedoekte krant, al hebben willen ondervragen.

Destijds vroegen diens advocaten om te wachten tot het onderzoek naar het telefoonhackschandaal was afgerond.

Dinsdag werd oud-hoofdredacteur Andy Coulson van de opgeheven Britse krant schuldig bevonden aan samenzwering tot het hacken van telefoons. Ex-bazin van mediabedrijf News International Rebekah Brooks werd echter vrijgesproken.

De veroordeling van Coulson vergroot de kans dat Murdochs mediabedrijf News UK als organisatie wordt vervolgd. Ook de kopstukken van deze organisatie, onder wie Rupert en zijn zoon James Murdoch, zou vervolging boven het hoofd hangen.

Illegale betalingen

De rechtbank in Londen heeft de jury in het Britse hackproces naar huis gestuurd, omdat deze het niet eens kon worden of oud-hoofdredacteur Andy Coulson schuldig is aan het doen van illegale betalingen. Coulson werd dinsdag wel schuldig bevonden aan samenzwering tot het hacken van telefoons.

De oud-hoofdredacteur hoort volgende week hoeveel straf hij voor dat laatste krijgt. Mogelijk volgt voor de zaak van de betalingen een nieuw proces. De rechter zal daarover moeten oordelen.

Alles over het Britse afluisterschandaal in ons dossier