Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken moet de Sudanese ambassadeur opnieuw op het matje roepen, om te eisen dat een weer opgepakte Sudanese vrouw direct wordt vrijgelaten. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hem daartoe dinsdag opgeroepen. De oproep was een initiatief van de ChristenUnie.

Aanleiding zijn berichten dat Mariam Yahya Ibrahim kort na haar vrijlating weer is opgepakt. Ze was eerder ter dood veroordeeld wegens haar bekering tot het christendom.

Een Sudanese rechtbank had de vrijlating van de 27-jarige vrouw maandag bevolen. Ze werd daarna overgebracht naar een geheime locatie. Maar vervolgens zou ze weer zijn aangehouden op het vliegveld van de Sudanese hoofdstad Khartoum.

Druk

De Kamer vraagt Timmermans of hij kan zeggen op welke gronden dat is gebeurd. Ook willen de partijen weten of de minister mogelijkheden ziet om de internationale druk op de Sudanese regering op te voeren.

Timmermans had de Sudanese ambassadeur eerder dit jaar ook al ontboden om zijn zorgen over de zaak over te brengen. Hij was maandag blij dat Ibrahim was vrijgelaten.

Overtuiging

''Heb mij met overtuiging voor Mariams zaak ingespannen, misschien heeft de vele internationale aandacht voor de zaak een handje geholpen'', schreef hij op zijn Facebookpagina.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie wil aandringen op een vrijgeleide voor de vrouw, zodat ze Sudan kan verlaten. Wat Voordewind betreft, kan ze dan naar Europa of zelfs naar Nederland komen.