Rebekah Brooks, het voormalig hoofd van de Britse krantentak van mediamagnaat Rupert Murdoch, is vrijgesproken in de zaak rond het afluisterschandaal. 

Collega Andy Coulson, voormalig adjunct van Brooks en ex-communicatiechef van premier David Cameron, is wel schuldig verklaard aan het plannen van telefoonhacks. 

Brooks werd onder meer vrijgesproken van het plannen van telefoonhacks, corruptie, en het manipuleren van de rechtsgang. In februari werd Brooks al vrijgesproken van omkoping. Het proces nam acht maanden in beslag. Zowel Brooks als Coulson spraken elke aanklacht tegen. 

Brooks stond terecht in het proces over het afluisterschandaal dat in 2011 leidde tot de ondergang van News of the World, toen eigendom van Murdoch. De krant liet telefoons afluisteren van beroemdheden, politici, een vermist meisje en familieleden van terreurslachtoffers en oorlogsveteranen. 

Reactie

News UK, de uitgeverij van Murdoch waar ook News of the World onder viel, stelt in een schriftelijke reactie dat er fouten zijn gemaakt en dat in het verleden daarvoor al excuses is aangeboden. "We hebben compensatie betaald aan de getroffen personen en meegewerkt aan onderzoeken." 

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen de werkwijze veranderd om er voor te zorgen dat er in de toekomst geen overtredingen meer zullen worden gemaakt. 

De Britse premier David Cameron heeft dinsdag zijn ''oprechte excuses'' aangeboden omdat de veroordeelde Coulson als zijn perschef diende. Cameron beloofde het parlement in 2011 dat hij dat zou doen als zou blijken dat Coulson afwist van het afluisteren van telefoons. 

Brooks oogde volgens Britse media opgelucht en geëmotioneerd nadat zij het vonnis hoorde. 

Cameron biedt excuses aan:

Lees alles over het afluisterschandaal