De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi zal zich niet mengen in het vonnis van de rechtbank tegen een aantal journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes. Volgens Sisi moet de uitspraak worden gerespecteerd. 

Drie journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera, de Canadese Egyptenaar Mohamed Fahmy, de Egyptenaar Baher Mohamed en de Australiër Peter Greste, kregen maandag zeven jaar cel opgelegd. 

Vier afwezigen, onder wie Rena Netjes, kregen tien jaar cel. Tegen hen was vijftien jaar geëist. De veroordeelden worden beschuldigd van het steunen van de Moslimbroederschap.

In totaal zijn er twintig journalisten aangeklaagd.

"We zullen niet interfereren in uitspraken van de rechtbank", aldus Sisi dinsdag in een tv-toespraak. "We moeten de uitspraken respecteren en niet bekritiseren, zelfs als anderen dat niet begrijpen."

Bekijk de toespraak van Sisi:

Gevangenis

De drie medewerkers van al-Jazeera die zijn veroordeeld tot zeven jaar cel, zitten al sinds december in de gevangenis.

Ze zouden op 30 juni op het Tahrirplein tijdens een betoging tegen de inmiddels afgezette president Mohamed Mursi "selectief gefilmd" hebben. Maar volgens hun werkgever waren ze toen niet eens in het land.

Netjes wist met hulp van Nederlandse diplomaten te vluchten, en volgde het proces vanuit Nederland. Egypte en Nederland hebben geen uitleveringsverdrag.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ontbood maandag de Egyptische ambassadeur op het ministerie.